Dr. Ilan Gielchinsky
Robotic Surgeon
Minimally Invasive Cancer Surgeon
Consultant Urological Surgeon
®
טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית "IRE "Nano-Knife
בעמוד זה תוכלו למצוא מידע על הטיפול המוקדי בסרטן הערמונית בטכנולוגיית Irreversible Electroporation או Nano-Knife אנא הרגישו בנוח בשאלות נוספות לכתוב אלינו בכתובת המייל תחת ״צרו קשר״
״מכת חשמל״, כתבתה של הילה אלרועי, המהדורה המרכזית ערוץ 10. שודר ב 14.11.18
״ננו-נייף״, ראיון עם פרופ׳ קרסו, ״חיים בריא״ ערוץ 13. שודר ב 7.2.2021
״ננו-נייף״, ראיון עם טלי מץ ופרופ איתן פרידמן, ״סטטוסקופ״ ערוץ 13, שודר ב 21.6.2022
Illustration video (Authorised by Angiodynamics)
טיפול בטכנולוגיית IRE בסרטן הערמונית שחזר לאחר קרינה, ״סטטוסקופ״ ערוץ 13, שודר ב 3.2024
מהו טיפול פוקאלי לסרטן הערמונית?
טיפול פוקאלי הוא טיפול מקומי לגידול בערמונית המחליף את כריתת הערמונית או את הטיפול בכולה (למשל בקרינה). המטרה בכך היא להפוך את הטיפול לקל יותר למטופל ולהפחית את תופעות הלוואי המלוות בהסרת הערמונית.
אילו דוגמאות לטיפולים פוקאליים נמצאים בשימוש כיום?
ישנן שיטות שונות לטיפול פוקאלי בסרטן הערמונית התלויות בצורת האנרגיה בה משתמשים ולכל אחת מהן ייתרונות וחסרונות. שימוש בגלי אולטרהסאונד ממוקדים (HIFU) יוצר אפקט חום גבוה (כ 90 מעלות) בפרק זמן קצר מאוד של מספר שניות ופוגע בתאי הגידול. קריותרפיה הנה שיטה בה מחדירים מחט לערמונית ועל ידי הקפאת אזור מבוקר בערמונית מביאים להרס תאי גידול. טיפול פוטודינמי מבוסס על העברת אנרגית אור באורך גל מסויים לרקמה בגוף אשר עברה פוטוסנסיטיזציה על ידי חומר כימי. הרס הרקמה נעשה על ידי יצירת רדיקלים חופשיים מחמצן (TOOKAD). שימוש באנרגיה חשמלית לשם טיפול פוקאלי קרויה IRE או Nano-Knife.
כיצד עובדת טכנולוגיית Nano-Knife? (ננו-נייף).
כל תא בגופינו עטוף ב״ממברנה״ (קרום דקיק) המפרידה אותו מהסביבה. כך התא יכול לקיים סביבה פנימית. דרך אותה ממברנה התא מחליט איזה חומרים להכניס ואיזה להוציא. ניתן לדמיין זאת כקירות של בית.
מערכת ״ננו-נייף״ עובדת במנגנון העברת זרם ישר בין אלקטרודות דקיקות (מחטים) המקיפות את הגידול ופוגעות בשלמות הממברנה של תאיו. הרעיון הגיע מנסיון בטיפול כימותרפי. בניסויים גילו שהעברת זרם קצר לזמן קצר גורם לחורים קטנים בממברנות של התאים וזרימת הכימותרפיה פנימה עולה ללא יכולת התא הסרטני להתנגד. בהמשך מצאו כי אם הזרם מועבר למשך זמן רב יותר, החורים בדפנות הממברנות הופכים לכאלו שהתא הסרטני כבר לא יכול לתקנן והוא למעשה מת עקב חוסר יכולת לשמור על סביבה פנימית. (כמו בית שקירותיו נהרסים).
אז איך לא נפגעת כל הערמונית?
הזרם עובר בין האלקטרודות המקיפות את הגידול ולכן אינו משפיע על אזורים אחרים.
מי המטופלים שמוצע להם טיפול ב Nano-Knife?
טיפול פוקאלי מתאים לגידול ממוקד. בכדי להעריך את דרגת הגידול ופיזורו בערמונית נבצע ראשית סריקת MRI של הערמונית ולאחריה ביופסיית ערמונית בפרוטוקול ״ביופסית מיפוי טרנס פרינאלית מצומדת MRI״ (ראה דף). ביופסיה זו מאפשרת לנו לקבל מפה מפורטת וסדורה של הערמונית ולדגום אזורים חשודים ספציפיים. במידה והגידול אזורי ודרגת סיכונו ״בינונית״ ניתן לשקול את הטיפול באופן פרטני. ישנם שיקולים רבים נוספים בהחלטה על טיפול פוקאלי התלויים בגידול עצמו ובנתוני המטופל (גיל, מחלות רקע ועוד).
מה היתרון בשיטה זו?
לכל אחת מהשיטות לטיפול מקומי שהזכרתי יש יתרונות וחסרונות על חברותיה. היתרון שקיים בננו-נייף הוא שמאחר ולא נעשה שימוש בחום/קור הסכנה למבנים סמוכים כמו הרקטום (המצויי בשכנות לערמונית) פוחתת מאוד. בנוסף לכך אותו זרם חשמלי אמנם פוגע בממברנות התאים, אך חס יחסית על מבנים דוגמת צינור השופכה העובר במרכז הערמונית בשל הרכב הרקמה השונה משאר רקמת הערמונית.
מה החסרון בשיטה זו?
ננו-נייף קיבל את אישור ה FDA (רשויות הבריאות האמריקאיות) בשנת 2008 ובתחילה נעשה בה שימוש בעולם בגידולי כליה ובכבד. כיום משתמשים בשיטה לטיפול בגידולי ערמונית במרכזים בארה״ב, אנגליה, גרמניה, הולנד ואוסטרליה. למרות שהתוצאות שפורסמו עד כה מבטיחות מאוד, השיטה עדיין חדשנית.
מהי ההכשרה אותה עברת לשם ביצוע הפעולה?
לאחר הכשרה מלאה כמומחה בכירורגיה אורולוגית בבית החולים ״הדסה״, ביצעתי התמחות-על בכירורגיה רובוטית ובכירורגיית סרטן זעיר פולשנית ב St. Vincent's hospital, Sydney, Australia, תחת הדרכתו של Prof. Phillip Stricker מרכז זה הנו אחד המובילים והמנוסים בעולם בביצוע פעולות ננו-נייף. במסגרת זו בצענו פעולות רבות בדרגות קושי שונות הכוללות מקרי קיצון. בנוסף הייתי שותף לצוות המחקר ב Kinghorn Cancer Cenre, Sydney, Australia, שם ביצענו פעילות אקדמית, מחקר ופרסום מאמרים על טכנולוגיית ננו-נייף. משנת 2017 מבצע טיפולים פוקאליים בטכנולוגיה זו בישראל, כ״יחידת אחות״ ליחידה האוסטרלית ובשיתוף פעולה. מבצע את הפעולה הן כטיפול ראשוני והן כטיפול הצלה לאחר הקרנות. בעל הנסיון הגדול בארץ בטכנולוגיה זו לסרטן הערמונית ופעיל קלינית ואקדמית.
כיצד מבוצעת הפעולה?
הפעולה מבוצעת במסגרת אשפוז יום כירורגי ונעשית תחת הרדמה כללית.
האזור הגידולי מסומן בטרם הפעולה על גבי בדיקת ה MRI אותה ביצע החולה. הבדיקה מוזנת למערכת מחשב המאחה את סריקת ה MRI עם סריקת האולטרהסאונד בחדר הניתוח המדריכה את הכנסת המחטים (BioJet fusion system). בשלב הבא מוחדרות מספר מחטים דקות (אלקטרודות) דרך העור אל הערמונית בהנחיית אולטרהסאונד כך שיקיפו את אזור הגידול. מספר האלקטרודות משתנה בהתאם לגודל הגידול ולרוב נע בין 4 ל 6. בשלב הבא מתוכנן מעבר הזרם בין האלקטרודות ועוצמתו לפי פרמטרים שונים ואז מועבר זרם בין זוגות אלקטרודות ומכסה את שטח הגידול. בסיום הטיפול מוזרקת הרדמה מקומית על מנת לאלחש את אזור הערמונית כדי למזער את הכאב בהתאוששות. הפעולה אורכת לרוב קצת פחות משעה ולאחר התאוששות של כמה שעות תוכל להשתחרר הביתה.
מה הלאה?
מספר ימים לאחר הפעולה (בין יומיים לחמישה ימים) נוציא את הקטטר ותוכל לשוב לפעילות מלאה.
כשבוע לאחר הפעולה נבצע סריקת MRI בבית החולים שמטרתה לוודא את היקף אזור הטיפול ושכל האזור אותו רצינו מוכל בו. המשך המעקב יכלול בדיקת PSA תבוצע בכל 3 חודשים בשנתיים הראשונות. כעבור חצי שנה נחזור על סריקת MRI נוספת. המשך המעקב יכלול אחת לחצי שנה ביקור מרפאה ואחת לשנה בדיקת MRI.
מהן תופעות הלוואי הנפוצות של הטיפול?
בין השאר: תחושת אי נוחות/ כאב קל באזור החדרת המחטים (אזור העור שבין פי הטבעת ושק האשכים) או נפיחות של האזור, דם בשתן בימים הראשונים ודם בזרע במהלך השבועות הראשונים. בנוסף, תתכן צריבה במתן שתן. לעיתים נוצרת בצקת מקומית בערמונית בשל הטיפול, באם האזור הטיפולי קרוב למרכז הערמונית (לשופכה) נותיר את הקטטר למשך חמישה ימים במקום יומיים כדי להפחית את הסיכון של אצירת שתן לאחר הוצאת הקטטר.
בתמונה משמאל אזור גידולי המוקף ב 4 אלקטרודות לפני הפעלתן כפי שמודגם בסריקת אולטרהסאונד.
מערכת צימוד (פיוז׳ן) בין MRI לסונר. מערכת זו מאפשרת לנו למקם את הגידול בערמונית ולמקם את האלקטרודות סביבו.