top of page

כריתת כיס השתן בעזרת רובוט (רדיקלית, חלקית וסוגי שחזור)

My New Channel

My New Channel

צפייה בסרטון

בדף זה תוכלו למצוא מידע על הניתוח, על אופן ביצועו, ההתאוששות ממנו ועוד. לנוחיותכם הוא בנוי כשאלות ותשובות ומכיל תמונות. הרגישו חופשיים ליצור קשר בכל שאלה לכתובת המייל. 

מהי כריתה רדיקלית של כיס השתן?

כריתה רדיקלית של כיס השתן הנה הסרה של כיס השתן והערמונית (בגברים) והסרה של כיס השתן, הרחם וקיר הנרתיק הקדמי (בנשים). בנוסף נבצע הסרה של חלק מבלוטות הלימפה באגן בגברים ובנשים.  הניתוח מבוצע כאשר קיים גידול בכיס השתן אשר עומק חדירתו מצריך את הסרת כל הכיס ולאחר שנשקלו ודויינו אופציות נוספות. 

כיצד מבוצע הניתוח בעזרת רובוט?

הניתוח מבוצע ברובוט Da Vinci בעזרת 6 חורים זעירים של 8 מ״מ על גבי הבטן. במהלך הניתוח המנתח משתמש בכלים שונים, זעירים, המורכבים על הזרועות הרובוטיות המופעלות בתוך הגוף. המנתח עצמו יושב בחדר הניתוח על יחידת שליטה (קונסולה) ורואה דרך מצלמה תלת מימדית ובהגדלה מה קורה בתוך הגוף. זרועות המנתח אוחזות בידיות אשר מתרגמות את פעולותיו לפעולות בתוך הגוף. בנשים אנו מוציאים את האיברים שנכרתו דרך פתח הנרתיק וכך למעשה מסתיים הניתוח ללא חתכים נוספים על הבטן. בגברים אנו נרחיב את אחד החורים הזעירים לחתך של מספר סנטימטרים בודדים לשם הוצאת התתקין. בשלב הבא נבצע הטיה/ שחזור של כיס השתן. אורך הניתוח משתנה בהתאם לסוג השחזור, אך לרוב מדובר בניתוח ממושך. 

היכן עברת את ההכשרה לביצוע הניתוח?

לאחר שסיימתי התמחות מלאה בכירורגיה אורולוגית בבית החולים הדסה ביצעתי תת התמחות מלאה ב״כירורגיה רובוטית ובכירורגיית סרטן זעיר פולשנית״ בבית החולים St. Vincent's  בסידני, אוסטרליה.

מה הייתרון בביצוע הניתוח בגישה רובוטית?

הניתוח בגישה המסורתית מבוצע בעזרת חתך בטני/אגני. הניתוח הרובוטי מבוצע בעזרת מספר חתכים זעירים. לאור זאת, ההתאוששות מהניתוח שונה מאוד בעיקר בשל מזעור הכאב ואי הנוחות. בנוסף, בשל העובדה שנדרשים מעט מאוד נוגדי כאב נרקוטיים לאחר ניתוח רובוטי (אשר גורמים לעצירות קשה), החזרה לתפקוד של מערכת העיכול מזורזת מאוד. ההמנעות מחתך גדול טובה לכולם אך מודגשת באוכלוסיות אצלם ההחלמה קשה יותר, למשל בגיל המבוגר או במחלות רקע המקשות על החלמת פצע ניתוחי. 

מה קורה עם השתן לאחר שכורתים את כיס השתן?

ישנם שני סוגים של שחזור אשר אנו מבצעים לאחר כריתת כיס השתן. האחד הנו שימוש במקטע מעי דק ארוך אשר ממנו יוצרים בתוך הגוף כיס חדש. במהלך הניתוח אנו מחברים את השופכנים (הצינורות המגיעים מהכליות) אל הכיס המשוחזר ואת הכיס מחברים אל השופכה (הצינור המוציא את השתן מהגוף). 

שחזור זה מתאים יותר לאנשים צעירים בעלי תפקוד כלייתי תקין, אולם ישנם שיקולים נוספים לגבי בחירת שחזור זה. חלקם קשור להעדפת המטופל וחלקם לאופי המחלה והרקע הרפואי. 

שחזור שני הנו חיבור השופכנים אל לולאת מעי דק קצרה המתחברת אל דופן הבטן. לאחר הניתוח בשחזור זה, מוצמדת שקית חד פעמית לדופן הבטן (מתחת לחולצה) אשר מוחלפת מדי פעם כאשר היא מתמלאת בשתן. שחזור זה נקרא ״מוביל מעי דק״. על שני השחזורים נשוחח באריכות במרפאה ונחליט יחד בהתאם לנתונים במה נבחר. 

מהם הסיכונים בניתוח?

כריתה רדיקלית של כיס השתן הנה ניתוח מורכב מאחר והוא משלב כריתה של מספר איברים ושחזור בעזרת שימוש בחלק ממערכת העיכול. הניתוח מכיל השקות רבות (חיבורים) כגון בין השופכנים ללולאת המעי, בין מקטעי המעי, בין המעי לשופכה ועוד. שיעור הסיבוכים בניתוח זה (ואין זה משנה אם הגישה היא רובוטית או פתוחה) הנו יחסית גבוה. סיבוכים קלים יכולים לכלול למשל עיכוב בפעולת המעיים, זיהום בחתך הניתוח (בניתוח רובוטי סיכון זה קטן מאוד), דלקת בדרכי השתן או בכליות ועוד. סיבוכים קשים יכולים לכלול דימום, זיהום קשה, התפרקות של השקות (חיבורים בטניים), דלף מהם, הצרויות, הפרעה באספקת הדם אל הכיס המשוחזר ועוד. אחוז הסיבוכים יכול להגיע ל 30% ואחוז התמותה יכול להגיע ל 3% גם בידיים מנוסות. 

מה קורה לאחר הניתוח?

עם סיום הניתוח תועברו ליחידה לטיפול נמרץ לשם השגחה למשך לילה אחד. הסיבה לכך אינה חוסר יציבות אלא רצון כי בלילה הראשון תהיה השגחה מקסימלית. למחרת היום תועברו למחלקה. לאחר הניתוח, בהתאם לסוג השחזור נשאיר את הצינורות הבאים: כאשר השחזור הנו מוביל מעי דק, תהיה מחוברת לבטן שקית אשר תאסוף את השתן וכן יהיה נקז מנקודה אחרת בבטן (צינורית שקופה המחוברת לכדור שקוף). 

בתוך הבטן ישנם שני סטנטים (צינוריות בעלות זנב מעוגל) אשר קצה אחד שלהן יושב באגן הכליה וקצהו השני ממקום בתוך המוביל. הם אינם בולטים החוצה בשום דרך והם יוצאו במרפאה בהמשך. בשחזור שלפוחית מלא יושארו קטטר בכיס השתן ושני צינורות דקים אשר יוצאים מדופן הבטן, עוברים דרך השלפוחית המשוחזרת ועולים עד הכליות. בנוסף יושאר נקז מדופן הבטן. 

למרות שאיננו משאירים צינור זונדה לאחר הניתוח, נבקש כי לאחריו תמנעו בתחילה מאכילה ושתיה עד שיחזרו פעולות המעיים. פעולות מעיים אינן דורשות מזון וקורות גם במצב של צום עקב תנועה פריסטלטית של המעי. 

ביום שלאחר הניתוח תקבלו זריקה לדילול דם (קלקסאן) בכדי למנוע קרישי דם ברגליים או בריאות. ביום שלאחר הניתוח נבקש כי תנסו לשבת על כיסא ובהמשך להתהלך. בשלב זה ילווה אתכם פיזותרפיסט. 

בימים שלאחר הניתוח עם חזרת פעולות המעיים נחדש את הכלכלה בהדרגה ואת החזרה לתפקוד. זמן האשפוז יכול לנוע מפרק זמן של שבועיים ועד שלושה שבועות בהתאם לסוג השחזור ומהירות ההתאוששות. השימוש בטכנולוגיה הרובוטית מזרז את ההחלמה ומקל על הכאבים ועל אי הנוחות במהלכה, אך יש לצפות למהלך אשפוז של מספר שבועות. 

מה קורה לאחר השחרור?

אנו נפגש במרפאה כשבוע לאחר השחרור, לאחר מכן לאחר חודש ושוב כעבור שלושה חודשים. במסגרת המעקב נשלב גם הדמיה. אני מאמין בגישה מולטידיציפלינרית (רב תחומית) הכוללת הכנה של המטופל בעזרת מספר אנשי מקצוע. בשל כך לאחר השחרור נדאג להפנותך לפיזיותרפיסט אשר יסייע לחזור לשגרת פעילות, לדיאטנית קלינית אשר תוודא כי התזונה הנה נאותה ואין החלשות ולעיתים להתייעצות עם פסיכולוג אשר יכול לסייע בתמיכה והסתגלות בתהליך. אני אמשיך ללוות אותך לאורך כל הדרך באופן פעיל. 

מהי כריתת סעיף רובוטית מכיס השתן?

לעיתים מתפתח סעיף בכיס השתן. לרוב הדבר נובע עקב הפרעה חסימתית במוצא כיס השתן ועליית הלחץ בכיס. לרוב סעיף זה אינו מצריך טיפול אולם לעיתים יש צורך בכריתתו בשל אינדיקציות ספציפיות. בניתוח נכרת הסעיף מכיס השתן והכיס נסגר ונתפר. לעיתים במידה והסעיף מכיל את פתח השופכן (הצינור שמוביל שתן מהכליה) השופכן מחובר מחדש אל הכיס במיקום אחר. ניתוח זה מבוצע בעזרת רובוט Da-Vinci. (ראו תחילת דף זה וסרטון בראש הדף). 

 

מה היתרון בביצוע כריתה בעזרת רובוט על פני כריתה רגילה ״פתוחה״?

 

הכריתה בעזרת רובוט מבוצעת בעזרת 6 חתכים זעירים של כ 8 מ״מ בדופן הבטן המחליפים חתך אגני. בכך למעשה ההתאוששות מהניתוח קלה יותר ומלווה בפחות כאבים. 

כיצד מבוצע הניתוח?

הניתוח מבוצע בהרדמה כללית ואורך מספר שעות. במהלכו נכרת הסעיף והכיס נתפר. בתום הניתוח מושאר קטטר שתן למשך כשבוע. 

מהם סיכוני הניתוח?

סיכוני הניתוח הרובוטי והפתוח דומים וכוללים בין השאר סיכון לזיהום, דמם, פגיעה במבנים הסמוכים לכיס השתן או דלף מהכיס. 

מה קורה לאחר הניתוח?

לאחר הניתוח תועברו להתאוששות ומשם למחלקה. אנו משאירים לאחר הניתוח קטטר בכיס השתן ובנוסף לכך נקז (צינורית קטנה היוצאת מהבטן ומחוברת לבלונית). ביום שלמחרת הניתוח תוכלו לאכול, לשתות ולצאת מהמיטה. הנקז יוצא למחרת הניתוח. זמן האשפוז נע בין יומיים לשבוע בהתאם לחזרה לתפקוד. כשבוע מהניתוח נבצע צילום (ציסטוגרם) על מנת לוודא כי כיס השתן סגור. במידה והצילום תקין נוציא את הקטטר. 

במידה והיה צורך בניתוח בהשקה מחדש של השופכן לכיס השתן נשאיר במהלך הניתוח צינורית קטנה (סטנט) בין הכליה לכיס השתן. את הצינורית נוציא במרפאה בחלוף 6 שבועות. 

מהן המגבלות לאחר הוצאת הקטטר?

לאחר הוצאת הקטטר תוכל לשוב לפעילות מלאה.

bottom of page