Dr. Ilan Gielchinsky
Robotic Surgeon
Minimally Invasive Cancer Surgeon
Consultant Urological Surgeon
®
טיפול כירורגי בהגדלת ערמונית TURP
דף זה מכיל הסברים על הטיפול הכירורגי בהגדלת ערמונית שפירה, לנוחיותכם הדף בנוי במתכונת שאלות ותשובות. במידה וישנה כל שאלה אתם מוזמנים לפנות אלי לכתובת המייל.
מהי הפרעה חסימתית של הערמונית?
בלוטת הערמונית (ראה סרט בראש הדף) ממוקמת קרוב לרצפת האגן וחובקת את צינור השופכה דרכו זורם השתן מהשלפוחית. הערמונית משתנה בגודלה בין אדם לאדם ובהתאם לגיל. לעיתים אצל חלק מהאנשים צמיחת הערמונית גורמת ללחץ על צינור השופכה כך שזרימת השתן נפגעת ברמה כזו או אחרת. ראוי לציין כי אין בהכרח קשר ישיר בין גודל הערמונית למידת החסימה שלה. ישנם אנשים עם ערמונית מוגדלת שמטילים שתן מצויין וישנם אנשים עם ערמונית קטנה יחסית אך חוסמת.
מהם הסימנים של הפרעה חסימתית?
לרוב הסימנים מתבטאים בזרם שתן חלש, המתנה ממושכת עד תחילת מתן שתן, דחיפות (קושי להתאפק) או תכיפות (הליכה תכופה לשירותים), קימה לשירותים במהלך הלילה מספר פעמים ותחושת חוסר התרוקנות.
יש לציין כי סימנים אלו אינם ספציפיים ויכולים לנבוע מסיבות אחרות ורבות.
אני סובל מהסימנים הללו. מה לעשות?
במידה ואתה סובל מסימנים אלו והם משפיעים על איכות חייך אתה מוזמן להגיע למרפאה לשם הערכה. במרפאה נוכל להגיע לאבחנה ולהחליט האם יש צורך בטיפול ואיזה טיפול לבחור.
אילו טיפולים קיימים לערמונית חוסמת?
ישנם טיפולים רבים מאוד שנעים על ספטרום רחב, החל מהשגחה ושינוי אורחות חיים, דרך טיפול תרופתי על צורותיו השונות ועד טיפולים כירורגיים שונים. ההתאמה של הטיפול נובעת מעצמת הסימנים והשפעות החסימה (שארית שתן, הפרעה לתפקוד הכליות וכדומה), פרופיל הבריאות של המטופל (האם הוא יכול לקבל טיפול תרופתי, האם הוא מסוגל לעבור ניתוח ועוד) וההעדפה של המטופל. מאחר וזהו אזור בעל משתנים רבים הדיון עליו יעשה במרפאה תוך שיתוף המטופל.
מהו הטיפול הכירורגי שאתה מבצע לערמונית חוסמת TURP?
הרעיון העומד מאחורי הטיפול הכירורגי הוא הסרת רקמה חוסמת ומתן אפשרות לזרימה של השתן ללא הפרעה. פעולה זו מבוצעת בהרדמה בחדר הניתוח דרך צינור השפכה (ללא חתך על הגוף). בפעולה מוכנס מכשיר אופטי אשר בקצהו לולאה בה עובר זרם חשמלי היוצר חום (ריזקטוסקופ) ובאמצעותה כורתים שבבים של רקמה חוסמת. פעולה זו נקראת Trans Urethral Resection of the Prostate - TURP.
במקרים בהם למטופל ישנה הפרעה בקרישת הדם או כאשר לא ניתן לעצור את מדללי הדם אשר נוטל המטופל אני מבצע את הניתוח בעזרת שימוש בסיב לייזר כאשר העקרון הוא דומה אך מקור האנרגיה הוא אחר.
בתום הניתוח מושאר קטטר שתן אשר מוצא לאחר יומיים.
מהן תופעות הלוואי של ניתוח TURP?
בעת קיום יחסי מין לא תהיה פליטת זרע. לא צפויה פגיעה בזקפה או בתחושה אלא רק בכמות נוזל הזרע שנפלטת. לפיכך במידה וחשובה לך פליטת הזרע (גיל הפוריות, תכנון ילדים נוספים) נשקול אופציות טיפול חלופיות (דוגמת לייזר CyberTM או ניתוח Rezum).
מה ההכנות עלי לעבור בטרם הניתוח?
מאחר והניתוח מבוצע תחת הרדמה אבקש כי תמנע מאכילה ומשתיה במשך 8 שעות. במידה והנך נוטל מדללי דם וניתן להפסיקם יש לעשות כן (כל הפסקה של מדללי דם דורשת את אישור הרופא אשר רשם אותם מלכתחילה - למשל רופא המשפחה או קרדיולוג). אספירין ופלביקס יש להפסיק כשבוע טרם הפעולה. במידה ולא ניתן להפסיק את מדללי הדם נערך מראש לניתוח בעזרת לייזר.
מה קורה לאחר הניתוח?
בתום הניתוח תועבר ליחידת ההתאוששות. הקטטר אשר הוכנס בתום הניתוח יהיה מחובר לשקית לצד מיטתך ובקצהו השני הוא מגיע עד שלפוחית השתן ושם מעוגן בבלונית. אין צורך לבצע מתן שתן פעיל שכן השתן זורם באופן רציף אל השקית. לרוב לאחר הניתוח השתן מעט דמי ולעיתים הקטטר יהיה מחובר למערכת של שטיפות כך שנוזל שטיפה סטרילי זורם דרכו, שוטף את השלפוחית ומשם זורם החוצה דרך ערוץ נוסף בקטטר אל השקית.
במידה ולמחרת היום השתן יהיה צלול תנותק ממערכת השטיפות אולם הקטטר ישאר עד ליום השלישי לאחר הניתוח. לעיתים קורה ששתן זורם סביב הקטטר ולא רק דרכו יחד עם תחושה של לחץ בכטן התחתונה. דבר זה נובע מהתכווצות של כיס השתן על הקטטר, הוא חולף ברגע שמוציאים את הקטטר ובמידה ומופיעה תופעה כזו נטפל בה באמצעות כדור (ספסמקס).
מה קורה לאחר הוצאת הקטטר?
לאחר הוצאת הקטטר נבקש כי תשתה כחצי ליטר מים ותטיל שתן. לאחר שנראה כי הפעולה עברה בהצלחה נבדוק בעזרת מכשיר אולטרהסאונד נייד האם כיס השתן ריק (האם ההתרקונות מלאה). במידה ושני הדברים עברו בהצלחה תוכל להיות משוחרר לביתך.
מהן ההמלצות בשחרור?
עם שחרורך תוכל לחזור לפעילות מלאה. אנו ממליצים שלא להרים משאות כבדים ולא להתאמץ בעת פעולות מעיים בשבועות הראשונים. בנוסף כדאי להמנע מרכיבה על אופניים במשך כחודש. במידה וניתן לעקב החזרת מדללי דם ללא סיכון רפואי יש להמתין עמם. את המועד המדוייק להחזרת מדללי הדם נסכם בשחרור כאשר כל מקרה לגופו. כשבוע לאחר השחרור יש לבצע תרבית שתן בקופת החולים. לציין כי בבדיקת ״שתן לכללית״ שמבוצעת על ידי מיקרוסקופיה או סטיק שתן עשויים להיות כדוריות דם אדומות ולבנות במשך שבועות לאחר הניתוח ולכן היא אינה אינדיקטיבית. רקמת השופכה העוברת דרך הערמונית (ראה סרטון בראש העמוד) עוברת החלמה במשך 6 שבועות. בזמן זה עשויה להיות צריבה במתן שתן וניתן להקל עליה על ידי שתיה מרובה, שימוש בנוגדי כאב קלים (אקמול, אופטלגין, וולטרן וכדומה במידה ואין התווית נגד).
יש לשוב לביקורת במרפאה לאחר שלושה חודשים.